11 Közelgő Esemény

Rendezés

Dr. Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását. Média szereplései, ismeretterjesztő könyvei tették a hazai klinikai pszichológia királynőjévé. Bagdy Emőke mint ember titka a munka, a szorgalom. Nem ismeri a körülményeket, nem igényel feltételeket. Kedvenc tárgyai a kedves és fontos könyvei. Pozitív, és mindent azzá formál. Nem mereng az akadályokon, a megoldást keresi. Folyton mozgásban van, előre néz. Múltja a művei, a számtalan betű, szó és mondat. Jelene az alkotás, és a jövője minden, ami megalkotható, felépíthető, elindítható szellemi, szakmai áramlat, kutatás vagy eszmei hatás. Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervízor, a pszichológiatudomány kandidátusa, professor emeritus.  

A múlt helyett a jövőd építsd! Stipkovits Erika (klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta) előadása

Mácsai Pálnak – az Örkény Színház vezetőjének – és Kürti Sándornak – a Kürt Zrt. tulajdonosának – közös előadása motivációtól, hivatásról, sikerekről, kudarcokról…

Hadtörténelmi előadás Előadó: Horváth Gábor hadtörténész-technikus, könyvtáros Belépés díjtalan.

„A fényes nap immár elnyugodott” – válogatás régi idők énekes krónikájából. Vendég: Csörsz Rumen István énekmondó, irodalomtörténész.  

– Sötét, csönd – Az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából. Az ember törékeny lény, képes elveszni az ismeretlenben és jelentéktelenné válni. Olyanná, mint csepp a tengerben. Boldogságát megtöri a hatalomvágy, az uralkodásért mindent feláldoz, csakhogy erősnek érezhesse magát. Az érzékelésünk eltorzul, nem látunk a sötétségtől, nem hallunk a csendtől. Ami számunkra fontos volt, hogy újra és újra átéljük, még akkor is, ha nem akarunk emlékezni.

Csernus Imre nevét szinte mindenki ismeri, hiszen ő volt az egyetlen pszichológus, aki média személyiséggé vált.  

Mi emberek sokfélék vagyunk, ugyanakkor elképesztően egyformák is. Vajon mi következik ebből a látszólagos ellentétből? Az, hogy mindenki másképp egyforma. Az ember szüntelenül igyekszik olyan döntéseket hozni, amelyekkel a legoptimálisabb eredményt érheti el. A döntések különböző helyzetekben várnak rá, és ezekben a helyzetekben az ember mindig másképp viselkedik – vagyis kevert stratégiákat alkalmaz. Mindnyájan kevert stratégiákkal játszunk – ennyiben egyformák vagyunk. Ám a stratégiákat mindenki teljesen egyénien keveri – ebből fakad személyiségünk sokfélesége.

Versmondók találkozója a gyermek-, ifjúsági és felnőtt korosztály részére