4 Közelgő Esemény

Rendezés

 Rendhagyó filmvetítés a Magyar Film Napján Magyar játékfilm, 119 perc, 1966 Rendező: Fábri Zoltán A VETÍTÉS INGYENES, HELYFOGLALÁS ÉRKEZÉSI SORRENDBEN! A balatoni üdülőhelyen az utószezont élvező társaság unalmában elhatározza, hogy megvicceli a társaság egyik tagját. Kerekes nyugalmazott gyógyszerészt felhívják telefonon, és a megyei főkapitány nevében “igen fontos ügyben” beidézik másnapra. Nem is sejtik, hogy a tréfa milyen válságot idéz elő Kerekesben. Ő ugyanis a II.világháború alatt Szilágyiék patikájában dolgozott, és Holl Péter, az akkori rendőrkapitány az ő elszólása nyomán vitette el a zsidó származású Szilágyiékat. Ráadásul a patikát kiutalták az árja Kerekesnek. Másnap Kerekes elindul a megyeszékhelyre. A barátok, akik titokban követik, látják, hogy milyen felindult állapotban van. Szeretnék közölni vele a valóságot, de egész napos hajsza után csak este sikerül Kerekest erőszakkal visszacipelni a Sodits-villába. Itt – meglepetésükre – a szívrohammal küszködő Kerekes követeli, hogy most már komolyan tárgyalják le az ügyét, annál is inkább, mert a társaságban egy nyugalmazott bíró is van… Rónay György “Esti gyors” című regénye nyomán a forgatókönyvet Szász Péter írta. A film és a főszereplő Páger Antal, 1967-ben a Velencei Filmfesztivál különdíját nyerte el.

A Magyar Film Napja a Rómer Házban! Magyar játékfilm, 99 perc, 2018 (12) Rendező: Szilágyi Zsófia Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel. Szilágyi Zsófia egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Az Egy nap első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és ott a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el.

A 2020-as, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Szent László Látogatóközpont szeretettel vár minden érdeklődőt áprilisban induló filmklubjára, amely az „Éhség” motívuma köré épül. PROGRAM Április 10. szerda, 18h: Gabriel Axel: Babette lakomája (Moderátor: Lukácsi Zoltán) Május 1. szerda, 13:45 Ladislao Vajda: Marcelino, kenyér és bor (Moderátor: Várkonyi Borbála – az Egyházmegyei Zarándoklat keretében) Május 15. szerda, 18h Frank Marshall: Életben maradtak (Moderátor: Lukácsi Zoltán) Május 29. szerda, 18h Domokos János: A te neved (Moderátor: Várkonyi Borbála) Június 12. szerda, 18h Bergman: Úrvacsora (Moderátor: Lukácsi Zoltán) Június 22. szombat, 22h MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA Lasse Hallström: Az élet ízei (Moderátor: Várkonyi Borbála) HELYSZÍN: Szent László Látogatóközpont, Triangulum Galéria – pincehelyiség (Győr, Gutenberg tér 2., a Frigyláda mögött) A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött az alábbi e-mail-címen: triangulum@kaptalandomb.hu Az érdeklődőket a vetítések után kötetlen beszélgetésre várjuk.

Idén másodszorra kerül megrendezésre a Győri Filmnapok elnevezésű ingyenes programsorozat, amely igazi csemegének ígérkezik a mozgókép szerelmesei számára. A közönségfilmektől kezdve, az animációs filmeken át, az underground filmekig minden megtalálható lesz a vásznon, plusz pikantériát adnak a rendezvénynek a klasszikus filmek is. Mindezt megfűszerezve egy kis zenével és vizuális élményekkel tálalják a nagyközönség elé. Az eseménynek Győr leginspirálóbb helyszínei adnak otthon, olyanok, mint a Széchenyi tér, a Rómer Ház, és az újonnan megnyíló Szent László Látogatóközpont mozi terme.