7 Közelgő Esemény

Rendezés

A Pannonhalmi Főapátság rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményei Magyarország legfontosabb egyházi kollekciói közé számítanak. Az itt őrzött grafikai lapok azonban ritkán szerepelnek kiállításokon. A 2018-as esztendő Pannonhalmán a kibékülés gondolatköréhez kapcsolódik. Ez adott alkalmat arra, hogy a metszettár anyagából bemutassunk egy válogatást, amely szorosan kapcsolódik ugyanehhez a tematikához. Az egyes témacsoportok a konfliktusokból kiindulva az ellentétek okainak vagy a hibáknak a felismerésén át a kiengesztelődésig és a megbékélésig vezetik a látogatót. A grafika nem monumentalitásával, hanem diszkrét részletgazdagságával szólítja meg a szemlélőt. Hogy e részletgazdagságban jobban el tudjunk mélyedni, közelebb kell lépnünk a kiállított lapokhoz. Arra inspiráljuk a látogatót, hogy közelebb lépve ne csak a képeket lássa jobban, hanem a megismerés által váljon elfogadóbb és békülékenyebb emberré is. Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Galéria  Kurátor: Petneki Áron A tárlat 2018. szeptember 7. és 2019. március 17 között ingyenesen megtekinthető.

  A Csáth Géza (1887–1919) halálának 100. évfordulója alkalmából megrendezendő tárlat a neves író nőkhöz kötődő érzéki és drámai viszonyát a hagyatékából összeállított rendhagyó válogatáson keresztül mutatja be.

  Xantus Géza festőművész, grafikus, szobrász kiállítása A belépés ingyenes  

Csurák Erzsébet festőművész önálló tárlata Kiállítás-megnyitó: január 24. 18:00 óra

A kiállítás tudósaink sorsát követi végig, akik hősiesen harcoltak az 1848-49-es szabadságharcban. De mi történt velük azután? Hogy alakult életük? Találmányaik sora, életművük felbecsülhetetlen érték számunkra, nevüket beírták a történelemkönyvekbe, ha sokszor az apró betűs részbe is. Hősök voltak így is, úgy is… Apró betűs kutató: Zugmann Zoltán Grafikus: Nádler Rita Helyszín: Megyeháza tér A kiállítás ingyenesem látogatható március 21-ig, naponta 9-17 óráig