Boldogasszony-kő: Szervátiusz Tibor 2000-ben készült alkotása a magyar államalapítás 1000. évfordulójának állít emléket. Fő jelenete Szent Istvánt ábrázolja, ahogy felajánlja hazánkat Máriának. A kő két oldalán a csodaszarvas legendája elevenedik meg.

Bazilika: A Szent István által alapított győri püspökség legjelentősebb temploma a román stílusban épült Bazilika a XI. századból. Belső terének mai arculatát a barokk formálta az 1780-as években. II. János Pál pápa 1996-os látogatása óta basilica minor rangú a három fontos emlék miatt is kiemelkedő jelentőségű templom. Északi mellékhajójának oltárképét, a Könnyező Szűz Mária-képet 1655-ben Írországból menekítették Győrbe, mely 1697. március 17-én, Szent Patrik ünnepén vérrel könnyezett. A templom másik oldalhajójához a XV. században, gótikus stílusban épített kápolna hazánk egyik legjelentősebb nemzeti kincsét – a Szent Jobb és a Szent Korona mellett – őrzi. Szent László király hermája – aranyból és drágakövekből készített mellszobra – a lovagkirály koponyacsontját rejti. Ugyancsak a kápolnában található Boldog Apor Vilmos vértanú püspök síremléke.

Kora Árpád-kori templom: A 10. századból származó romok az egykori kora Árpád-kori templom alapjai. Mellette magasodik Szent Mihály arkangyal szobra, aki diadalmasan a mennyből a mélybe taszítja a gonoszt jelképező Lucifert.

Szent László szobra: Lovagkirályunk, Szent László győri tiszteletét a bazilika mögött található bronzszobor is jelzi. Rajta a felirat: „Fejjel magasabb mindenkinél.”

Püspökvár: A Győr belvárosának szívében található Püspökvár és épületegyüttese a mintegy ezeréves győri püspökség székhelye, melyet I. István királyunk alapított. A XIII. századból származó torony tetején csodás panoráma tárul elénk, pincéjében az ott vértanú halált halt mártír püspök, Boldog Apor Vilmos életét, valamint a 2. világháború győri történéseit bemutató modern kiállítás tekinthető meg.

Hittudományi Főiskola: A sokak által kastélynak vélt neoklasszicista épület a Hittudományi Főiskolának és Papneveldének ad otthon.

2 Közelgő Esemény

Rendezés

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutat be karácsony éjjelén.