3 Közelgő Esemény

Rendezés

A Pannonhalmi Főapátság rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményei Magyarország legfontosabb egyházi kollekciói közé számítanak. Az itt őrzött grafikai lapok azonban ritkán szerepelnek kiállításokon. A 2018-as esztendő Pannonhalmán a kibékülés gondolatköréhez kapcsolódik. Ez adott alkalmat arra, hogy a metszettár anyagából bemutassunk egy válogatást, amely szorosan kapcsolódik ugyanehhez a tematikához. Az egyes témacsoportok a konfliktusokból kiindulva az ellentétek okainak vagy a hibáknak a felismerésén át a kiengesztelődésig és a megbékélésig vezetik a látogatót. A grafika nem monumentalitásával, hanem diszkrét részletgazdagságával szólítja meg a szemlélőt. Hogy e részletgazdagságban jobban el tudjunk mélyedni, közelebb kell lépnünk a kiállított lapokhoz. Arra inspiráljuk a látogatót, hogy közelebb lépve ne csak a képeket lássa jobban, hanem a megismerés által váljon elfogadóbb és békülékenyebb emberré is. Helyszín: Pannonhalmi Apátsági Galéria  Kurátor: Petneki Áron A tárlat 2018. szeptember 7. és 2019. március 17 között ingyenesen megtekinthető.

Előadó: Kály-Kullai Rita orgonaművész J. S. Bach: F-dúr toccata és fuga BWV 540 A. Vivaldi – J. S. Bach: d-moll concerto BWV 596 J. S. Bach: Der Tag, der ist so freudenreich BWV 605 J. S. Bach: In dulci jubilo BWV 751 D. Bédard: Variations sur “In dulci jubilo” Pikéthy: Pastorale Op. 63 Pikéthy: Karácsonyi fantázia Op. 95

  Néhány évvel ezelőtt a Pannonhalmi Főapátság a Pannonhalmi Borvidéken felelevenítette a korábbi János-napi hagyományt, a borszentelést. Az újborokat a bencés monostor bazilikájában áldja meg Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát.

2 Helyszín

Rendezés