Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium

A jezsuiták győri kollégiuma számára 1626-ban alapított iskolát Győrött Dallos Miklós püspök. A rendház 1702-ben nyílt meg, tovább bővülve egyházjogot is oktató akadémiával és filozófiai főiskolával.

II. József türelmi rendeletének következtében a jezsuitáknak el kellett hagyniuk a várost százötven évnyi oktatás után, pedig a gimnázium már akkor is híresen jó képzést nyújtott és a régió egyik szellemi központja volt. A városi elit fiai is mind ide jártak, számos diákja később magas politikai és gazdasági posztot töltött be itthon, vagy külföldön. 1802-ben a bencések vehették birtokba a komplexumot, így a képzést is, melynek színvonala nem maradt le a korábbitól. Kiváló koponyák, tudósok, a magyar tudományos és kulturális élet meghatározó alakjai tanítottak itt: az iskola névadója, Czuczor Gergely, Jedlik Ányos, Rómer Flóris, Rónay Jácint, Vaszary Kolos.

Diákjai talán még ismertebbek lettek, mint mestereik. Számos, országos hírnévre szert tevő férfi koptatta egykor a bencés lépcsőket és padokat, a teljesség igénye nélkül a legismertebbek talán: Batthyány Lajos, Deák Ferenc, Farkas Gyula, Kerényi Imre, Kisfaludy Károly, Kisfaludy Sándor, Öveges József.

A gimnázium és kollégium tetőterében a kortárs magyar építészet kiemelkedő alakja, Makovecz Imre által tervezett kápolna különleges hangulatot áraszt. Az üvegtetőn át a hívekre lenéző vörösrézből készült angyalok Péterfy László szobrászművész munkái 1995-ből, melyek csak a kápolnából és a város egyes pontjairól láthatók. A szokatlanul ábrázolt angyalok a mindannyiunk lelkében viaskodó sötét és világos erőket jelenítik meg igencsak hatásos módon. A kápolna jelenleg külön engedéllyel, időpont-egyeztetéssel látogatható.

Fenntartó

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Adatkezelési nyilatkozat

Média támogató

Kapcsolat

9021 Győr, Baross Gábor út 21.
+36 96 311 771
gyor@tourinform.hu