Püspökvár

A Káptalandomb északnyugati oldalát a Püspökvár, a volt fellegvár foglalja el, ami majd’ ezer éve a mindenkori győri püspök lakóhelye.

Azonban nem a Szent István által alapított vármegyei és püspöki székhely volt az első hatalmi bázis ezen a helyen. Római kori leletek szerint valószínűsíthető, hogy ugyanezen a stratégiailag fontos helyen – egy két folyó találkozásánál található dombon – emelték az Arrabona táborhoz tartozó castrumot.

A hatvanas években végzett nagyszabású régészeti feltárás szétkergette a vár alatti menekülő útvonalakról (ún. „osonkákról”) és kincstárakról keringő mendemondákat. Világossá vált, hogy amiről ezt hitték, az valójában egy lakótorony maradványa, melyet 1250 körül Omodé püspök építtetett, s amely azóta a jelenlegi palota északi szárnyának részévé vált.

Ennek az egykori lakótoronynak az első emeleti lépcsőfeljárója szinte teljesen épen fent maradt. A bejárata az udvar mai szintjénél 8 méterrel mélyebben feküdt, alig néhány méterrel a Duna akkori szintje fölött, a domb szélén. A kis kaput csak létrán lehetett megközelíteni és egyszerre csak egy ember fért át rajta, ezek a minél jobb védhetőséget biztosító praktikák közé számítottak akkoriban.

És hogy hogyan található ekkora mélységben ez a bejárat? Akkor került a föld alá, mikor az 1529-es, Káptalandombot sem kímélő tűzvész után olaszbástyákkal vették körül a várat, melyekhez helyenként 6-8 m magas földtöltést alkalmaztak.

A Püspökvár szögletes tornyának, melyből gyönyörű kilátást élvezhetünk 360°-ban, a XIV. században épült az első emeleti része, míg a felsőbb emeletek jóval későbbiek, a XVIII. században épültek. Ennek déli (a Bécsi kapu tér felőli) oldalához tapad egy kis gótikus kápolna, melyet 1487-ben Nagylucsei Orbán püspök építtetett, s amely azóta is a mindenkori püspök házi kápolnájaként szolgál.

A robusztus, csonka torony ásító kapuja egy, gótikus ülőfülkékkel rendelkező boltozatos kapualjon át vezet a vár udvarára. Ez a gyönyörű kovácsoltvas ráccsal ellátott kis zug újabban ez az egyik legkedveltebb fotópont a városban.

A püspöki palota nemrég óta megnyitotta kapuit a nagyérdeműnek, s egyénileg nem, de előre meghirdetett időpontokra tárlatvezetéssel látogatható. Igencsak érdekes végig járni a termeket és betekintést nyerni, milyen volt a győri egyházfők élete régen és ma.

A vezetett túra a kastélykertben ér véget, melyeket falak vesznek körül, s ahonnan csodás panoráma nyílik többek között a folyókra és a Radó-szigetre. A kert a XVI. századi erődrendszer része volt, ez volt a Kastély-bástya. Ez és a Káptalandomb aljában, a Bécsi kapu tér oldalán a Sforza-félbástya (amelyben most a Várkazamata és Kőtár működik) élték túl a napóleoni seregek erődrobbantásait 1809-ben. A kertben a betemetett, téglával körülfalazott kút valószínűleg szintén a XVI. századból származik és a Püspökvár legrégebbi ismert kútja.

Fenntartó

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Adatkezelési nyilatkozat

Média támogató

Kapcsolat

9021 Győr, Baross Gábor út 21.
+36 96 311 771
gyor@tourinform.hu