Az I. Győri Sör & BBQ Gasztroparádé programja:
Első nap - július 26., péntek
- Nyitás: 17.00
- Kerüljünk közelebb a BBQ-hoz - riportok, beszélgetések (műsorvezető: Molnár Zsolt, a Győri Nemzeti Színház színművésze)
- 18.00Crazy Monday zenekar koncertjel
- 20.30 Hepay! a Radón
- Bekø & Garpo DJ
- Zárás 02.00
Második nap – július 27.
- Nyitás: 11.00
- Ismerkedés a BBQ-val: élő riportok Németh Tamás és Kovacsics Koksza István sztárséfekkel - Bevezetés a sütés, szmókerezés rejtelmeibe, a BBQ szószok és a chili világába. Műsorvezető: Molnár Zsolt, a Győri Nemzeti Színház színművésze.
- Malacunk van - élménysütés Molnár Pál BBQ mate vezetésével
- 19.00 Pribojszki Mátyás és zenekara a JUMPING MATT & HIS COMBO különleges zenei csemegét ígérő koncertje
- 21.30 Bebe (Back II Black) hangulatos zenei showja
- 22.30 Latin Night - DJ
- Zárás: 02.00
Harmadik nap – július 28.
- 10.30 Gyerekeké a sziget: az Alma Együttes koncertje
- délelőtt: Amatőr BBQ sütő verseny vállalkozó kedvű felnőtt kukták bevonásával, komoly nyereményekért. Közben élő riportok, beszélgetések Molnár Zsolt színművész vezetésével.
- 16.00 az amatőr BBQ sütőverseny eredményhirdetése, illetve a díjak kiosztása
- 17.30 a Candymen Duo pörgős rockabilly műsora
- 21 óra zárás
Győr belvárosa tavasztól őszig egyre több gasztronómiai eseménnyel büszkélkedhet. A bor-, fröccs- vagy sörnapok, a streetfood vagy éppen a halételek szerelmeseit vonzó Halnapok is komoly érdeklődés mellett zajlanak. Ezen a nyáron azonban olyan „gasztroparádét” rendeznek első ízben, amelyre a közösségi oldalakon már most hatalmas étvágy mutatkozik.
Az első győri Sör & BBQ Gasztroparádéról Tömböly Tamás főszervezőt, az esemény ötletgazdáját kérdeztük:
-Ahogyan nagyon sokan, úgy magam is rajongója vagyok az igazi ínyencségeknek, így az amerikai eredetű barbecue-nak (BBQ) - kezdte a főszervező. – A kerti sütögetésnek a Covid kezdete óta komoly felfutása van, ám mégsem szabad összetéveszteni a kettőt. Míg a rácson való grillezésnél magas hőfokon, rövid idő alatt sülnek a finomságok, addig a barbecue esetében alacsony, 110-120 fokos hőmérséklet mellett, jóval hosszabb idő alatt, a forró füst segítségével készülnek az egyes fogások. Ennélfogva az időigényesebb BBQ-ra egészen más, fűszeres, füstös, édeskésebb ízek a jellemzők. Ezzel a gazdag ízvilággal pedig tökéletesen harmonizálnak a finoman kesernyés, hűvös sörök. Ezt a két gasztronómiai élményt szeretnénk nagyon igényes, emlékezetes formában összehozni Győrben elsőként, az igazi ínyencek örömére.
A Révész Étterem is kitelepül
A BBQ kétségkívül legjelentősebb győri képviselője a Révész Hotel és Étterem, ahol komoly hagyományai és sikerei vannak a barbecue vacsoráknak. A barbecue sajátosságairól a Révész Hotel és Étterem egyik tulajdonosát, Dudits Gergelyt kérdeztük:
-Régóta megvolt már a BBQ-hoz szükséges smokerünk, mégis a pandémia gyorsította fel az eseményeket. Néhány próbaüzem, finomhanglás, illetve a vendégek visszajelzései alapján vágtunk bele komolyan a tematikus BBQ vacsorák szervezésébe. Büszkén mondhatom, hogy mostanra ezek az estéink túlnyomórészt teltházzal zajlanak.
A vezető hozzátette, hogy hazánkban ugyan még mindig újdonságnak számít, de egyre jobban nyitnak az emberek a BBQ világa felé. Ezeknek a gasztrokülönlegességeknek az elkészítése jóval bonyolultabb, hosszadalmasabb, mint egy grill ételé, így szívesebben fogyasztják étteremben.
- A BBQ sikere az egyediségében, a semmihez sem fogható ízvilágában rejlik - magyarázta Dudits Gergely. - Ha vendégségbe hívunk valakit, és BBQ-val szeretnénk kínálni, akkor az előkészületeket 10-15 órával korábban el kell kezdenünk. Mindent összevetve büszke lehet magára az, aki 15 órát foglalkozik egy hússal. Ez valóban komoly szándékú és felkészült vendéglátóról árulkodik. Megígérhetem, hogy az első győri Sör & BBQ-n Kovacsics Koksza István, éttermünk executive séfje vezetésével mi is igyekezni fogunk valami izgalmasat alkotni, hogy megfeleljünk az idelátogató kíváncsi vendégeknek.
Hozzávalók: végy egy nagyszerű helyszínt
Számos gasztronómiai rendezvény esetében bebizonyosodott, hogy a győri Radó szigetnél keresve sem árnyasabbat, hangulatosabbat, jobbat találni. A helyszín a sütés szabadságának, a kényelemnek és a nagyszerű hangulatnak egyaránt kiváló kísérője lehet. Emellett elegendő helyet biztosíthat valamennyi BBQ mesternek és sörkimérésnek.
Az igényes muzsika sem hiányozhat
Az esemény mindhárom napján kiváló muzsikusok, nagyszerű zenekarok szórakoztatják a vendégeket. A fellépők közül igazi csemegének számít Pribojszki Mátyás, nemzetközileg elismert szájharmonikás, énekes, dalszerző és zenekara. A JUMPING MATT & HIS COMBO egyedi zenei stílusa nehezen szorítható szűk műfaji keretek közé, de alapvetően vidám,hangulatos, pozitív, improvizációkkal teli igényes, minőségi élőzene. Repertoárjukban egyaránt megtalálható a blues, swing, boogie-woogie, valamint rock and roll elemei, finoman megspékelve soul, jazzy és funky érzésekkel. Koncertjük valóban különleges élménynek ígérkezik.
Hagyomány születhet
-Az előzetes érdeklődési kedvet figyelembe véve könnyen elképzelhető, hogy a Halnapok után a Sör & BBQ-val is hagyományt teremthetünk Győrben - jegyezte meg Tömböly Tamás. -Mi mindenesetre mindent el fogunk követni, hogy nagyszerű, különleges ételekkel és mellé kiváló sörökkel kápráztassuk el a Radóra kilátogató ínyenceket. Mindenkit nagy szeretettel várunk.