Bécsi kapu tér

Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal.

Északról a Sforza Bástya és a Káptalandomb, keletről a Szabadsajtó utca, délről a Kármelita templom, nyugatról, a Rába felől a XVI. század közepétől falak zárták le, ma erről az oldalról a Rába-kettőshíd határolja. Ezen a ponton állt egykor a város nyugati kapuja, a reneszánsz stílusú Bécsi kapu, melyet Miksa német-római császár készíttetett 1568-ban. Az 1809-es napóleoni ostrom súlyosan megrongálta, így 1860-ban elbontották, a tér azonban ma is viseli a nevét.

 

Kisfaludy-szobor

A Győr környékéről származó Kisfaludy Károly bronzól öntött szobrát, Mátrai Lajos művét 1892-ben a Radó-szigeten állították fel, az akkor még álló kőszínház közelében. Valójában 1888-ra tervezték az avatást, Kisfaludy halálának 50. évfordulójára, azonban nem gyűlt rá össze a szükséges pénz. Az avatáson a városatyák mellett Jókai Mór is beszédet mondott. A gyakori árvízi károk miatt – 1920-ban napokig víz alatt állt – 1921-ben került át mai helyére.

A szoborhoz több helyi legenda is kötődik. Ha nem vigyázunk és tilosban parkolunk, könnyen felkerülhetünk a kezében tartott jegyzetekre, mint ahogy azon diákok is, akik elkésnek az iskolából. Ez azért mosolyogtató, mert a bencés gimnázium diákjaként Kisfaludy a tanárok réme volt.

 

Fenntartó

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Adatkezelési nyilatkozat

Média támogató

Kapcsolat

9021 Győr, Baross Gábor út 21.
+36 96 311 771
gyor@tourinform.hu