Városháza

A Városház tér egykor marhavásárok helyszíne volt, s eléggé távol esett a belvárostól. A gazdag kereskedő és iparváros azonban hamar kinőtte városfalait, s a XIX. század folyamán sorra nőttek ki a földből a gyárak, intézmények és lakóházak.

Erre tette fel a koronát az új városháza megépítése, melynek munkálatait az üvegesmester Bisinger József városra hagyományozott vagyonából kezdték finanszírozni. A város jelképének számító eklektikus palota 1896-98 között épült, Zechmeister Károly polgármestersége idején.

Hübner Jenő építész a milleniumra időzítette az átadást és az épület monumentalitása is az év jelentőségét volt hivatott hangsúlyozni.

Homlokzatán a Mária Terézia által Győrnek adományozott címer látható, rajta városunk védőszentjével, vértanú Szent Istvánnal, a stilizált három folyóval és a győri várral.

59 méter magas tornya az egykori fehérvári kapu felett magasodó tűztorony mintájára készült, ennek funkcióját el is látta az első világháborúig. 1985 óta Reményi Attila győri zeneszerző harangjátékát hallhatjuk 11 és 17 órakor egy zenélő szerkezetnek köszönhetően, amely Gulácsi Lajos pécsi órásmester műhelyéből került hozzánk.

A Városháza díszterme és tornya előzetes bejelentkezéssel látogatható, ezt megtehetik a gyor@tourinform.hu e-mail címen.

Győri találkozásunk emlékét megörökíthetjük egy fotóval a Szívügyünk Győr-szelfipontnál.

Fenntartó

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Adatkezelési nyilatkozat

Média támogató

Kapcsolat

9021 Győr, Baross Gábor út 21.
+36 96 311 771
gyor@tourinform.hu