Vastuskós-ház

ÁTMENETILEG NEM LÁTOGATHATÓ

A Széchenyi tér nyugati oldalának közepén, a 4. számú ház Győr egyik ikonikus épülete.

Nem csak az egyedülálló két emeletes, hengeres sarokerkélye miatt, hanem az alatta álló egykori cégérnek köszönhetően is. A vaslemezzel borított, kovácsszegekkel televert fatörzshöz kötődik városunk egyik legendája, melyet itt olvashatnak.

Errefelé mindenki jól ismerte a bécsi vastuskót, a Stephansdom közelében található Stock im Eisent. Ezt használta ki Zittritsch Mátyás, mikor ezt a tuskót készíttette 1829-ben. A tér egy másik háza elé állíttatta, majd négy évvel később, mikor megvásárolta ezt az épületet, hozatta át ide.

A ma Vastuskós-házként emlegetett keskeny homlokzatú ház már a XVI. században is létezett. Akkoriban még egyemeletes volt és a városbírák tulajdonában állt. Közülük az egyik, Gindl Orbán volt az, aki a második szintet ráépíttette.

Zittritsch Mátyás fűszerkereskedő volt, s mikor 1833-ban megvásárolta az épületet, a földszinten megnyitotta az üzletét. Nem nagyon lehetett olyan, aki ne találta volna meg, ha a Vastuskót keresi Győrben.

A monda szerint az erre járó iparoslegények verték tele szögekkel a tuskót, ami a bécsi eredetijére talán igaz is. Sokkal valószínűbb azonban – s erre bizonyíték a sok egyforma kovácsszeg és a vaslemez-borítás – hogy Zittritsch úr azokkal együtt készíttette a cégért, mely végül Győrnek éppen olyan fontos szimbóluma lett, mint Bécsnek a magáé.

Az épület bejárata nem a térről, hanem a Stelzer Lajos utcából nyílik, efölött is láthatunk egy kis zárt erkélyt. Az 1980-as évekbeli restaurálás után költözött ide a Patkó Imre-gyűjtemény, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum egyik állandó tárlata, melyben kortárs alkotók – többek között Kassák Lajos, Bálint Endre, Victor Vasarely és Kondor Béla – munkái, valamint kelet-ázsiai, afrikai, óceániai néprajzi tárgyak láthatók.

 

 

 

 

Fenntartó

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata
Adatkezelési nyilatkozat

Média támogató

Kapcsolat

9021 Győr, Baross Gábor út 21.
+36 96 311 771
gyor@tourinform.hu